Betöltés...

A Ragdollról...

Természet:

A ragdoll nyugodt, sok szeretetet és törődést igénylő cica. Gazdáikhoz nagyon ragaszkodóak, kísérgetik őket mindenhová akárcsak a kutyák. Mondhatni, kutya természetűek.

A gyerekekkel türelmesek, szívesen játszanak velük. Nem karmolnak, engedékenyek, lágyak. Az egyik legszeretetreméltóbb ismert fajta. Barátságosak, szeretik a társaságot, jól kijönnek más macskákkal és kutyákkal és gyerekekkel is. Könnyen alkalmazkodnak minden életformához. Hangjuk visszafogott, természetükből kifolyólag, egyáltalán nem tolakodóak. Tudnak aktívak és játékosak is lenni a sok lustálkodás mellett, ha éppen ahhoz van kedvük. Apportírozásra is betaníthatóak és a pórázon közlekedéshez is hozzászoktathatóak.

Test:

A ragdoll nagytestű, elegáns, izmos, masszív, hosszú testű macska. Az egyik legnagyobb ismert macskafajta. Végleges testméretüket általában 4-5 éves korukra érik el teljesen. A kandúrok súlya akár 8-9 kg is lehet, a nőstények lényegesen kisebbek, de azért sok közülük, eléri az 5-6 kg-ot.

Nyakuk rövid és erőteljes. Hátsó lábaik vastagabbak és hosszabbak mint a mellsők. Nehéz csontozatúak, a nagy kerek mancsaikon a lábujjak közül szőrpamacsok lógnak ki.

A bozontos farkuk hosszának arányosnak kell lennie a test többi részével.

Fej:

A fej közepesen nagy, ék alakú. A koponya teteje teljesen lapos. A homlok enyhén lekerekített. Az orrnak homorúnak kell lennie, szemmagasságban sima görbületűnek, míg a végrésznek a lehető legegyenesebbnek.

Az orrnak és az állnak ugyanabban a függőleges síkban kell lenniük. A pofazacskók jól fejlettek, az állnak pedig erősnek kell lennie. A füleik távol helyezkednek el egymástól, végük lekerekített.

A fülnek harmonikusnak és arányosnak kell lennie a fejjel, közepes méretűnek és szélesnek, enyhén kiszélesedőnek. Széles a tövében, kissé előrehajolva. A túl nagy fülek keleti macska megjelenést kölcsönöznek, míg a túl kicsi fülek a perzsa fajtára jellemzőek inkább. A fülek csúcsait egyenes vonallal és az orral összekapcsolva tökéletes egyenlő oldalú háromszöget kell kapnunk. Az orr enyhén boltozatos.

A szemnek arányosnak kell lennie az arc többi részével, se nem túl nagy, se nem túl kicsi. Ami a pozicionálást illeti, a szem felső vágása a fül alsó szélének szintjén van.

Szőrzet:

A félhosszú szőrük selymes, hideg tapintású és szorosan símul a testükhez.

A bunda hosszabb a nyakukon, a hátsó lábaikon, hátsójukon (mint egy nadrág) és a farkukon.

Színek és minták:

A ragdoll kölykök hófehéren születnek, pár nap elteltével, fokozatossan jelennek meg rajtuk a minták és a színek:

-COLOURPOINT:
(sziámi minta)
A test világos, a farok, a maszk, az orr és a fülek sötét színűek.

-MITTED:
(papucsos az első lábain, csizmás a hátsókon)
A mancsok és az áll fehér, az állon kezdődő fehér szín megszakítás nélkül végigfut a test alsó részén egészen a farok tövéig. A test többi része és az orr színezett. Megengedett a pofa közepén a fehér folt (blase).

-BICOLOUR:
A has, mellkas, lábak és mancsok teljessen fehérek és a pofán látható egy fordított V betű. Az orr mindig rózsaszín.

Hat szín elfogadott a ragdolloknál:
-Seal (fókabarna)
-Blue (kék)
-Lilac (lila)
-Chocolate (csokoládé)
-Red (vörös)
-Cream (krém)

Ezeken kívül előfordulnak még:
-Tortie (teknőctarka)
-Lynx (csíkos)