Betöltés...

Hasznos információk gazdiknak!

Etetésről néhány gondolat:

A macska ragadozó állat. A legideálisabb táplálék számára a nyers hús (lenne). A B.A.R.F. etetés megfelelő tudást igényel. Többről van szó mint nyers hússal való etetésről. Csak akkor ajánlom ezt bárkinek is, ha kellő információt szerzett ehhez (tudja a megfelelő csont, bőr, hús, porcok, zöldség, taurin, vitaminok helyes arányát, más esetben veszélyes lehet, pl hiánybetegség is kialakulhat.)

Tápokról:

Ha a száraztápos etetés mellett döntöttünk, figyeljünk arra, hogy prémium tápok közül válasszunk. No nem a flancolás miatt, hanem azért, mert azokban nincs színezék, tartósítószer, szója, ízfokozó, cukor. Fontos, hogy a hústartalma elérje legalább a 25 %-ot (jobb ha még ennél is többet). A hús nem állati melléktermék. Az állati melléktermék, amit sok száraz ill. nedves eledelen láthattok feltüntetve, nem más mint bőr, toll, csőr, csirkeláb, inak, háj, stb. Az olcsó eledelekben még ebből (a nem húsból) is mindössze 4 % van, a többi mind gabona és mindenféle káros adalékanyag. A macskának minimális gabonára van szüksége. A nem prémium tápokban nincs taurin, ami a szívnek pedig nagyon fontos lenne, nincs elegendő vitamin (pláne nem megfelelő arányban), tele vannak ízfokozóval, hogy szeressék a cicák és szívesen meg is egyék, nincs vesevédelemre kifejlesztve, nincs rendes hús bennük. Egy szóval HULLADÉK tápok, amik ártanak a cicánknak. Csak a marketingjük jó (mint pl whiskas, kitekat, stb).

Az a szerencsés, ha két féle tápot legalább adunk egyszerre, lehetőleg keverve, hogy ne csak egy ízhez szokjon hozzá a kedvencünk. Néha fokozatosan, lassan válthatunk is, hogy még változatosabb legyen számukra. A lényeg, hogy mindig az egyik gabonamentes legyen, a másiknál meg legyen alacsony a gabonatartalom és a hús minél magasabb százalékban mindegyikben.

Nedves eledelekről:

Én személy szerint nem támogatom a nedves eledellel való etetést. Ennek okait kifejtem:
- A megfizethető árban lévők egy moslékok. A fentebb felsorolt 4 % állati melléktermék (nem hús) amit tartalmaznak, a sok színezék, ízfokozó, tartosító, és rengeteg gabona is van bennük. Hasznos kb semmi. Amelyik jobb minőségű, majdnem csillagászati árban van, pláne több cicás gazdik pénztárcájához nézve, eléggé megfizethetetlennek tűnnek.

- Önmagában nem is elegendő étel, már csak a hús és vitamin tartalma miatt sem, ezért száraz eledelt kell adnunk mellé. De a száraztápok meg teljes értékű eledelek, ergo nincs szükség mellé semmi másra.

- Ha a macska nem ropogtat és rág eleget, fogköves lesz. A nedves eledelek a száj ph értékét felborítják, ezáltal még könnyebben alakul ki fogkő is.

- A nedves eledelek nem tartalmaznak elegendő nedvességet, legalábbis annyit amennyire a cicának szüksége lenne, ezzel szemben viszont eléggé szomjoltó hatásuk van. Saját tapasztalatom a sok év alatt, több cicás gazdiként, hogy amelyik cica nedves eledelt eszik, mellette szinte, vagy egyáltalán nem is iszik vizet. Egy cica a testsúlyától függően (pl 4 kg körüli) 2 akár 3 dl, de melegben akár mégtöbb vizet is megiszik naponta. Ha kevés nedves eledelt fogyaszt, azzal kevés folyadékot juttat be a szervezetébe, viszont szomjoltást csinál nála a nedves eledel, ezért nem iszik mellette, és mivel még eszi a száraztápot is, ami miatt még többet kellene innia....😬 hát ? Lássuk be, ez így hosszabb távon nem tesz jót neki, az egészen biztos. Pang a veséje és évek alatt akár vesebetegség is kialakulhat. (Ez kizárólag az én saját véleményem, tapasztalatom.)

Pár éve vezettem egy cicás közösségi fórumot, ott bizony elég sok vesebeteg macskáról olvashattam az évek alatt. Közös volt bennük, fajtától függetlenül, hogy nem prémium száraztápot ettek, vagy a nem prémium nedves eledeleket, vagy csak azt és normális minőségű szárazat nem igazán. Ez azért eléggé elgondolkodtató, nemde ? A saját cicáimon is teszteltem. Ha adok konzerves vagy tasakos eledelt, alig fogy nap végére a vizükből. Száraztápot viszont ugyanannyit megesznek az mellett is. Nincs annyi nedvesség a nedves eledelben mintha ittak volna 2-3 dl vizet (amennyit megszoktak inni ha csak száraztáp esznek). A cicák amúgy sem jó ivók és finnyásak is. Szeretik a tiszta, hideg vizet. Az üveg, a kerámia, vagy az agyagtál az ideális számukra (fémet és műanyagot sem itatásra, sem etetésre ne használjunk, nem is szeretik és allergiát is okozhat nekik). Lehetőleg legalább napi 2 x jól mossuk ki a táljukat, friss hideg vizet adjunk nekik. Az itatókútak még nagyon jók, csak ajánlani tudom őket, rossz ivó macskának pláne ajánlott. Abból szívesebben fognak inni. Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiséget igyanak, mert sajnos így is hajlamossak a vesebetegségre, előzzük meg a bajt tudatos gazdiként. :)

Féregirtásról:

Attól, hogy nem etetünk pl nyers hússal, vagy nem jár ki a cicánk az udvarra, még szükséges féregteleníteni őket rendszeresen, legalább fél évente egyszer a súlyuknak megfelelően. Mi magunk is behordhatjuk a férgek petéit cipőn pl.

Oltásról:

Amikor hazavisszük a tenyészetből a cicánkat, legalább 2 x oltva vannak kombi oltással. Az ilyen oltásra a későbbiekben is szükségük van, évente 1 x. A megfelelő oltási időpontot minden gazdinak az állatorvosával kell megbeszélnie. Sajnos cipőn is hazavihetünk betegségeket, ahogy fentebb is írtam, ezért fontos a rendszeres oltás.

Alomról:

Örökös téma macskás gazdik körében. :)
A sok év alatt eltudjátok képzelni, hogy hány almot próbáltam ki, hogy hány alomról olvastam az általam vezetett közösségben? Ennyi év után kimerem jelenteni, mindenben tökéletes macskaalom nem létezik. Ha porzik nagyon, azért nem jó, ha túl nagyszemű nem gazdaságos, ha túl könnyű a szemcsék súlya, könnyen széthordják, ha gyenge a csomósodása, szétesnek a csomók kiszedéskor, ha nem jó a szagmegkötése, büdös lesz tőle a házban, ja és még szempont persze az is, hogy ne legyen túl drága, és még a cica is szeresse. Valljuk be, nem egyszerű történet ez. :)

A wc-én lehúzhatósakat (szilikonos pl de van több féle is) nekem egyik macskám sem szerette igazán. A szilikonos drága, szúrja a tappancsukat, és nagyon nem gazdaságos. Keveset bír, undi is, drága is. A fa ill. kukorica és egyéb növényi anyagból származókat sem szerették, egyszerűen jelezték is felém a nemtetszésüket, pl az alomtálca mellé csinálással. 😁

A legjobban a bentonitos csomósodó almok váltak be nálunk. Akinek csak 1- 2 cicája van, annak jó szívvel ajánlom a Biosand almot (csak a piros zacskós a jó ebben a fajtában, mindet kipróbáltam) vagy a Fressnapfban kapható Premier. Nem olcsók sajna, de egy két cicára még viselhető költségűek úgy gondolom. Szó se róla, ezek sem tökéletesek (olyan alom ugye nincs), de a szagmegkötésük első osztályú, jó illatuk is van, csomósodásuk jó, egész apró szeműek (homokhoz hasonlóak) ezért gazdaságosak is. Picit porzanak ugyan, de nálam nyitott alomtálcák vannak ezért nem okoz gondot a cicáknak (legtöbb macska amúgy a nyitott alomtálcát szereti jobban). Én ezektől az almoktól jobbat még nem találtam. ;)

Szőrápolásról:

Mint minden szőrös cicának, a ragdollnak is hullik a szőre. Ha nem szeretnénk, hogy túl sok szőrt lenyeljen mosakodással (aminek jobbik esetben hányás a vége, vagy bélsárral ürül, rosszabbik esetben akár bélelzáródás is lehet, pl vedlés idején még nagyobb eséllyel), akkor jót teszünk vele ha akár naponta, vagy pár naponta jól átfésülgetjük (nem mellesleg kevesebb szőrt is szór szét az otthonunkban). Ha egész pici kortól fésülgetjük, akkor megszokja és olyan módon fésüljük őt, ami neki tetszik, így számára egy élvezetes "esemény" lesz. Szőroldó paszta sokféle van, vannak kimondottan szőroldós prémium tápok is, segíthetünk ezekkel is. Fürdetni kizárólag a kiállítási cicákat kell. A fürdetésről részletesebben szívesen írok majd olyan gazdiknak, akik kiállítási célra szeretnének cicát. :)

Bolháról pár gondolat, ha már szőr:
A benti cicák akik soha ki nem teszik a lábukat az ajtón, ugyanúgy lehetnek bolhássak. Ugyanis a szél befújhatja ajtón, ablakon, behordhatjuk a ruhánkon, cipőnkön. Ekkora bundában nehéz észrevenni, sokszor már csak akkor derül ki, amikor már hemzseg a cicában. Szapora egy népség. Azt ajánlom mindenkinek, hogy évente egy, de inkább két alkalommal (nyáron és nyár végén, vagy ősz elején) cseppegtessen a cica nyakára bolha elleni spot on készítményt. Ártani nem fog, és így biztos, hogy nem lesz bolhás a kedvencünk.

Ha úgy látjuk, hogy a cicánk sokat vakarózik, vizezzük be a kádat, zuhanytálcát, tegyük bele a cicát és jól borzoljuk össze-vissza a szőrét. Ha a kádon, tálcán megjelenik piros, ill. sötét barnás folt, akkor bizony bolhás a cicánk (és a kihullott bolha kakit látjuk). Ilyenkor spot on készítmény használata szükséges, a kilójának megfelelő mennyiséget a nyakára kell cseppenteni, és vásárolni kell olyan bolha irtó szert mint pl bio-kill, amivel a lakást lehet bolha irtani. Fontos ilyenkor a nagyon alapos többszöri porszívózás, minden apró résre ügyelve ahova bolha pete hullhatott be (mert akár hónapokig is életképes maradhat) és így bármikor visszakerülhet könnyedén a cicába és kezdődik minden előről. Minden centimétert nem tudunk befújni bolhairtóval. A fekhelyekről, macskabútorokról se feledkezzünk meg. A spot ont 1 hónap múlva ismételjük meg, hátha nem mindegyik pusztult el. (Elvileg el kellene, de ....)

És még néhány fontos információ:
-A bolha nyála allergiás reakciót válthat ki, pl bőrgyulladáshoz vezethet, de akár szőrhullást is okozhat.
-A bolhák további károkozása, hogy a galandférgek köztigazdái lehetnek.
(A macska mosakodás közben lenyeli a petéket, így megfertőződik. A lenyelt peték a bélben lárvákká fejlődnek, majd megkezdik vándorlásukat a szervezetben, amely során kifejlett férgekké alakulnak.)

Karomvágásról:

A bent tartott cicák karma nagyra nő, hiszen kopni nem nagyon tud lakásban, ezért ajánlott két hetente a lehajló, hegyesebb részt levágni. Hiába a kaparófa, nem tudja azon lekoptatni. Az inkább a kaparási vágy kielégítésére szolgál. A vágással egyrészt megóvhatjuk a bútorainkat, ruháinkat, másrészt neki is komfortosabb egy rövidebb karommal a mindennapi élet. Egész pici kortól ha rendszeresen vágjuk, megszokja és nem ellenkezik. (Ne hasonlítsuk össze a kint élő, fára mászó, betonon futkosó cicával, az ő karma természetes módon visszább kopik, és egy kinti macska éles, hegyes karma, sokszor még az életét is megmenti, neki viszont tilos vágni. De ez egy másik történet. :)

Az ideális otthon egy benti macska számára:

Mivel a macska szeret mászni, ugrálni, így fontos számára ezt benti körülmények között is biztosítani, hogy boldog élete legyen. A szabadban a macska mindenhová felmászik ahová csak tud, imád magasban lenni és ugrálni, vadászni, kaparni, játszani, nézelődni, napozni. Kizárólag akkor boldog egy cica bent, ha minden amire vágyik, biztosítva van számára. Macskabútorok, falipolcok, kaparók, bebújók, levadászható, mozgó játékok (lézerfény stb). Ablakpárkányból nézelődés és az ott napozás, de akár kifutó készítése, terasz behálózása is segíthet.
Utolsó mondatomhoz kapcsolódik a következő pontom, amiről fontos tudnia minden gazdinak. :)

Benti-kinti tartásról, pórázon sétáltatásról, kifutóról, behálózott teraszról bővebben:

Én kizárólag benti tartásra adok el cicát és ez szerződésben is rögzítésre kerül. Egy ilyen különleges, drága cica amúgy sem alkalmas kinti tartásra, és nem is ilyen életet szánnék az általam tenyésztett, gondosan felnevelt cicáknak. Igazából szerintem fajtától függetlenül nem való kintre egyik cica sem (kivéve ha ehhez ideális körülmények vannak).

Ideális körülményekről néhány gondolat:
Ha szeretjük a cicánkat és ő valóban olyan fontos számunkra mint egy családtag, akkor vigyázunk rá és nem veszélyeztetjük. Ha szeretnénk Őt kiengedni az udvarra, tegyük azt felelős gazdiként. Tegyük az udvart "macskabiztossá". Mit jelent ez ? Azt, hogy a mi macskánk nem tud kimenni az udvarból, az idegen macska meg bejönni nem tud az udvarunkba. Sokféle módon meglehet ezt ma már oldani, a google sok alternatívát mutathat számunkra, megér pár keresést ha ilyen tervünk lenne. Én most erre külön nem szeretnék kitérni.
Minden más esetben ha nem macskabiztos az udvar, felelőtlenség kiengedni a macskánkat!

Csak pár példát írok a veszélyekről:
Idegen beteg macska bejár az udvarunkba, szétszórja a baktériumokat, vírusokat, parazitákat, mindenféle kórokozót. Vizelettel, nyállal, bélsárral, különböző testváladékokkal. A mi cicánk bárhogy felszedheti ezeket és megbetegedhet. Tappancson pl, aztán lenyalja mosakodáskor, megnyalhat valamit amit előtte a másik beteg macska, stb. Bolháról nem is beszélve. Össze is találkozhat más macskával az udvarban, mégnagyobb eséllyel összeszedhet tőle valamit a személyes találkozás vagy akár verekedés alkalmával. El is kóborolhat a cicánk. El is lophatják (elvégre egy gyönyörű, különleges, látványos, drága fajta macska).

Ne feledkezzünk meg a halálos, fertőző betegekségekről sem, amit más macskáktól a miénk is elkaphat. (A tenyészetből származó macskák erre szűrve vannak). Ha nem tudjuk az udvart macskabiztossá tenni (anyagi vagy bármi egyéb ok miatt) készíthetünk nekik kifutót is. A kifutó egy körbe hálózott udvar rész. Én ennek sem vagyok híve. Jobb mint az előző, mert el nem tud kóborolni, el nem tudják lopni, nem tud idegen macska kakijába lépni, de ha pl be tud jönni egy idegen macska az udvarba és közel tud menni az én cicámhoz, esetleg megtudja őt karmolni, rá tud tüsszögni, be tud oda pisilni, jelölni, stb, akkor nem tekinthető ez sem teljeskörű védelemnek. Ugyanúgy megbetegedhet a cicám.

Egy emeleti terasz behálózása már sokkal jobb megoldás lehet. Ott is tud nézelődni, napozni, levegőzni, ha ezt szeretnénk. De itt is megjegyzem, ha egy cica élete bent tartva számára megfelelő, cseppet sem szenved, sőőőőt, boldog velünk, mellettünk.

A pórázon sétáltatásról csak röviden írok néhány gondolatot. Én ezt sem támogatom. Pont a fentebb sorolt betegségek összeszedése miatt elsősorban és a kutyatámadásos veszélyek miatt.

És azt se felejtsük el, ha egyszer rákap a cica a kinti kóborlásra, mindegy, hogy pórázon visszük vagy kiengedjük, onnantól kezdve folyton ki fog vágyni. Nyávogni fog, ajtót kaparni, éjjel és nappal, mikor csak kedve úgy tartja ! Ezt szeretnénk ? ;)
Én a benti tartás híve vagyok!!
A macskabiztos udvar még csak csak elfogadható számomra is... (Bár bevallom, utóbbit nehéz elképzelnem egy ragdoll cica kapcsán, hogy is nézne ki a gyönyörű bundája egy esős, saras időjárás után. 😳)

Új macska érkezése:

Első macskás gazdiknak írom elsősorban a következőket. Kérdések amik felmerülhetnek...

Mire van szüksége egy cicának ?
Etető, itató tál (üveg, agyag, porcelán).
Fentebb írtam, hogy a fém, műanyag allergiát okozhat és nem is szeretik.
Ragdoll cica hosszúszőrű, fésülést igényel. Tehát kefe, többféle, üzletekben segíthetnek, hogy melyik a legideálisabb a hosszabb szőrű cicáknak. Furminátort nem javaslom, tönkre teszi a szőrt és fájdalmas a cicáknak.
Karomvágáshoz megfelelő karomvágó olló.
Játékok, macskamentásakat nagyon szeretik, labdák, lézerfény, tollaspálcák.
Kaparófa, hogy a kaparási vágyait kielégíthesse.
Mászási lehetőségre macskabútor vagy pár falipolc.
Alomtálca, alomlapát, alom.
Olyan száraztáp vásárlása amilyet a tenyésztőnél evett odáig, mert tápot váltani nem szabad hirtelen, pláne frissen költözéskor, ugyanis a cica a stressz miatt amit az idegen hely, anyától és testvérektől, a megszokott környezettől való elválás okoz benne, így is hasmenése lehet. Tápot váltani mindig csak nagyon lassan, fokozatosan lehet a későbbiekben is. Még felnőtt korban is ! A cicák gyomra, bélrendszere érzékeny, egy hirtelen egyik napról a másikra való tápváltástól, könnyedén gyomor ill. bélgyullást kaphatnak. Ez lázzal, fájdalmakkal, hányással, akár véres széklettel is járhat, sokszor orvosi közbenjárást, gyógykezelést igényel.

Utolsó gondolat a tápról...
A száraztáp mindig legyen számára elérhető, ne porciózzuk ki a napi adagot, főleg ne egy fejlődésben lévő kölyöknek. A cicák egyszerre amúgy sem esznek túl sokat, inkább az a jellemző, hogy többször esznek keveset. Ezért az az ideális ha állandóan van kint számukra száraztáp.

Ezen kívül pár gondolat még az új cica érkezése témához...
A cicák intelligens, érzékeny kis lények. A tiszteletüket, szeretetüket ki kell érdemelni. Ne várjuk el, hogy frissen költözés után, mikor lelkileg így is viseltesek, hogy rögtön szeressenek minket, ragaszkodjanak hozzánk, az ölünkben heverésszenek és boldogan doromboljanak. Időre van szükségük míg megnyugszanak és elfogadják az új helyzetet, az új gazdit, az új otthont, és idő az is míg megszeretnek minket. Legyünk türelmesek, éreztessük velük, hogy szeretjük őket, beszéljünk szeretettel hozzájuk, mégha nem is látnak minket mert bújkálnak, de a hangunkból áradó szeretetet érzékelik. Sokszor napokig, de akár hetekig is bújkálhatnak ágy alatt, szekrény mögött, hagyjuk ezt rájuk. Várjuk meg, míg maguktól előjönnek. Célszerű először egy helységben tartani őket. Ott könnyebben kialakul a biztonság érzetük, hamarabb nyitni kezdenek felénk. Ha már bátrabbak, akkor mehetnek kalandozni, felfedezhetik a ház, lakás többi részét is.

Macskák összeszoktatása:

Ha már van cicánk és egy új érkezik.
Ez sosem egyszerű de ha ügyesek vagyunk, minden komoly gond nélkül össze tudjuk szokatni őket. Ehhez írok pár tanácsot nektek, ami nálam bevált.

Mikor az új cica megérkezik, mindig külön helységbe helyezzük el a régi cicától. Nevezzük karantén szobának. Az új kölyök cicának, ahogy fentebb is írtam, hatalmas stressz a költözés, hátha még egy idegen macska is van. Legalább 2 hétig tartsuk külön őket teljesen. Fogják így is érezni egymás szagát, néha helyet is cserélhetnek (helységet kis szag gyűjtésre), ajtón keresztül pár pillanat erejéig láthatják is egymást, de fontos, hogy érezzék egymás szagát és a szagot megszokják. Akár fekhelyet, plédet is cserélhetünk a két cica között. Ezek a dolgok segíteni fogják őket a személyes találkozásnál (mert már ismerős a szag). Nyugodtabban fogadják majd egymást. Sokszor meglepve tapasztaltam, hogy se morgás, se fújás, se verekedés (pedig idegenek egymásnak) nincs. Ez a módszer segíthet. Amikor találkoznak, pár percekre csak, aztán ismét külön tesszük őket. Mindig növekedjen a közösen eltöltött idő. Közben közös etetés (juti falat pl), közös játék, ha látjuk, hogy hergelődnek, vagy morgás, fújás jönne, esetleg pár tasli, jöhet az elterelés bármivel.... Játék, tollaspálca, lézerfény, ezek mindig beválnak nekem...

Az is nagyon fontos, hogy a régi cicánkkal éreztessük, hogy ugyanúgy szeretjük őt, ugyanolyan fontos számunkra, ugyanolyan szerepet tölt be mint azelőtt, semmi "komoly" változás nem történt, csak lett egy új, szerethető játszópajtija! :)