Betöltés...


Tenyésztő vs szaporító?

  Hogy mi a különbség a tenyésztő és a szaporító között, erről szeretnék egy picit írni.....

  A TENYÉSZTŐRŐL....

  A tenyésztő az adott fajta "szerelmese". A tenyésztési célt elsődlegesen nem az anyagi okok vezérlik, hanem a fajta iránti szeretet, a tenyésztés, "kiscicázás" utáni vágy.

  A tenyésztő mielőtt nekilát a tenyésztésnek, megfelelő tudást szerez, pl a macskabetegségekről, genetikáról, fajtastandard-ről, magáról a tenyésztésről.

  Megfelelő vérvonalú, jó minőségű, egészséges macskákat vásáról. Minden szükséges vizsgálatot megcsináltat a macskáinak, hogy egészséges utódaik születhessenek.

  Kiválaszt egy neki tetsző egyesületet, regisztrálja a tenyészetét és a tenyészmacskáit.

  A tenyésztő, a kedvencnek eladott macskáit KIZÁRÓLAG ivartalanítva adja el, ezzel védve az eladott macskáját, és a TENYÉSZTETT FAJTÁT!! Felelősséget érez a fajta jövőjének alakulása, és a macskája további sorsa iránt, ezért mindent megtesz azért, hogy szaporító kezébe ne kerülhessen!

  A tenyésztőnél mindig első helyen a minőség áll, és nem a mennyiség.

  A tenyésztő nem ad el, és sosem vállal fedeztetést olyan személynek aki nem tenyésztő, és nincsenek etikus tenyésztési céljai.

  A tenyésztő drágábban adja a macskáit mint a szaporító.
  Ennek sok oka van, nézzünk párat:

  - sok ezer euróért veszi meg a tenyészállatait, akik kiválló vérvonallal és a fajta standard-nek megfelelő küllemmel rendelkeznek
  - minden olyan vizsgalatot megcsináltat amivel kiszűrheti a fertőző ill. genetikai betegségeket, több olyan vizsgálat is van, amit évente ismételnie is kell, mint pl a vese, szívultrahang, ezeken kívül vannak még az évenkénti oltások, bélsár vizsgálat, féregirtás, nem várt orvosi költségek, stb
  - prémium tápokkal eteti az állatait, vitaminokkal segíti a szervezetüket, hogy minél egészségesebbek legyenek
  - kiállításokra jár
  - egyéb költségei is vannak, pl az egyesületnél a tagsági díj, a tenyészet regisztrációja, a tenyész állatok regisztrációja, az alombejelentések, törzskönyek, kölykök oltásai, chipjei, ivartalanítások, stb stb...

  Drágábban adja, de garantáltan fajtatiszta kiscicát kapunk, szerződéssel, egészségügyi garanciával, jól szocializálva, jó idegrendszerrel és természettel.

  Ne felejtsük el, hogy egy kiskedvenc sok évig lesz társunk, nem mindegy a természete, egészségügyi állapota, és még a külseje sem, hogy miben gyönyörködünk nap mint nap. 😍

   

  Most a szaporítókról pár szó...

  Többféle szaporító is van, még a házimacskák szaporítói is ide sorolhatóak, de most inkább a fajtatiszta macskák szaporítóiról írnék...

  A "megélhetési" szaporító kizárólag pénzszerzés céljából szaporítja a macskákat. Nem fontos neki a minőség, sem az egészség, sem a jó vérvonal, sem a fajtatisztaság, sem a törzskönyv. Olcsón vesz állatot, ócska ételeken tartja őket, sokszor ketrecbe bezárva, ahányszor csak tudja szüleszti őket, pároztatja, oltás, féregirtás nincs, sem szűrések, a kölyköket 6, 8 hetesen már oda is adja az új gazdinak.
  Gátlástalanul kizsákmányolja az állatokat, lelketlen körülmények között tartva őket.

  Van, az adott fajtát legalább szerető szaporító is, de neki is főként a pénz az elsődleges szaporítási ok....

  Olcsón veszi a törzskönyv nélküli minőségtelen, szüretlen állatokat, normális körülmények között tartja ugyan őket, megfelelően is eteti általában, sokuk még oltja is őket, de pl fertőző, ill. genetikai betegségekre nem szűr, szerződést nem ír, garanciát nem vállal, törzskönyvet nem ad, hiszen egyik egyesületnél sem tag, nem TENYÉSZTŐ, a macskák fajtatisztasága erősen kérdéses, 6, 8 hetesen viheti is őket a gazdi.

  Jobb helyzet és emberségesebb körülmények között élnek nála a cicák, de ez sem nevezhető tenyésztésnek, és bizony, sok gazdi beteg macskát is vásárolhat az ilyen szaporítóktól, vagy éppen nem olyan fajtát kap, mint amilyet szeretett volna. Általában "keveréket".

  És még egy kényes téma, amikor a "tenyésztő" nem az, aminek látszik.

  Akik macskás világban gyakran megfordulnak, látnak és hallanak ezt azt, mint én is éveken keresztül, megláthatják, hogy van egy harmadik szaporító kategória, amiről senki sem beszél! Hogy miért? Mert sajnos sokakat érint.

  Most róluk....

  Regisztrált tenyészete van, látszólag tenyésztést folytat, de nézzük is, hogy a tettei alapján valóban a TENYÉSZTŐKHÖZ sorolható e?!
  Ennek megválaszolását az olvasóra bízom.... ;)

  - fajta standard-től eltérő, rossz minőségű, olcsó macskát vásárol, törzskönyveset ugyan, és "tenyésztőtől", de a macska minőségén már ránézésre is látszik, hogy valójában alkalmatlan e feladatra, ennek ellenére a "tenyésztő tenyészt" vele, és a nem megfelelő minőségű kölykeit is simán eladja, hozzá hasonló gondolkodású "tenyésztőnek tenyésztésre"
  - néhány vizsgálat (fertőző, genetikai betegségek) olykor kimaradnak
  - követhetetlen alomszámok, párosítások
  - ivarosan adja el a kedvencnek szánt cicáját (ivartalanítási kötelezettséggel, amiről mindannyian jól tudjuk, hogy semmit nem ér, hiszen legtöbb gazdi nem tartja be és simán szaporít a kedvencnek vett macskájával, a törzskönyv nem érdekli)

  (Ez azért komoly probléma, mert ezzel a hozzállással újabb szaporítókat hoznak létre, akik a fajta jövőjének alakulására negatív hatást gyakorolnak. Telítik a piacot a sok nem megfelelő minőségű, beteg (szűretlen...) cicával, és a vétlen gazdik akik nem elég tájékozottak, áldozataik lesznek.
  - a fajta nemesítése láthatóan nem célja, csak a szükséges mennyiség "legyártása" a lényeg számára
  - amennyi macskát csak tud, elad "tenyésztésre" (azért több pénzt kap, általában nem válogat, hogy kinek, hová adja és a macska alkalmas e külsőre, természetre egyáltalán ilyen célra)
  - a tetteiben semmi felelősség nem látszik, az adott fajta, és a nála született cicák iránt sem

  Azt gondolom, hogy sokan; "én TENYÉSZTŐ vagyok, hiszen regisztrált tenyészetem van, törzskönyves macskákat árulok" — álcája mögé bújva SZAPORÍTANAK.

  Kiss Ildikó